Petua Menjadi Pelajar Cemerlang Menurut Al-Quran


Anda inginkan petua-petua untuk menjadi pelajar cemerlang walau di mana sahaja anda berada?
Apa kata kita renungkan kembali beberapa petua atau tips kejayaan yang telah Allah SWT titipkan di permulaan surah Al-Mu'minun, surah yang ke-23 di dalam lembaran Al-Quran.

01.Keyakinan, kepercayaan and keimanan kepada Allah SWT

"Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman." [23:1]

Iman dan kejayaan disebut oleh Allah SWT dalam ayat yang sama. Maka imanlah faktor utama kejayaan. Dan keyakinan yang tinggi inilah yang akan melahirkan sikap positif yang bakal disebutkan dibawah.

02.Fokus, bersungguh-sungguh, sepenuh hati

"iaitu orang-orang yang khusyuk dalam solatnya." [23:2]

Lakukan satu-satu perkara dalam satu-satu masa. Jangan mencapah dan melayang fikiran ke sana ke mari. Lakukan dengan sepenuh hati, bukan sambil lewa.

03.Prioriti. Mengutamakan apa yang utama.

"dan orang-orang yang menjauhkan diri dari lagha (perbuatan dan perkataan yang tidak berguna)." [23:3]

Kebiasaannya dalam menghadapi musim peperiksaan yang penuh tekanan, kita cenderung untuk berehat dan menenangkan minda dengan hiburan, menonton drama, bersembang di Facebook dan seumpanya sehinggakan selalu sahaja melebihi daripada masa rehat yang telah kita peruntukkan.

Sebaik-baiknya kita mengoptimumkan penggunaan masa untuk belajar, dan mengisi masa rehat kita dengan perkara-perkara yang berfaedah seperti membasuh, melipat atau menggosok baju, bersenam untuk melancarkan perjalanan darah di dalam badan dan bermacam-macam lagi yang anda sendiri lebih sedia maklum.

Namun, sebaik-baiknya kita gunakan masa rehat itu untuk mengambil wudu', melakukan solat sunat dan membaca Al-Quran. InsyaAllah apabila kita lebih rapat dengan Allah SWT, jiwa kita akan lebih tenang dan ia akan banyak membantu dalam usaha kita mengulangkaji pelajaran.

Kita dikehendaki menghindarkan diri dari perbuatan mengumpat pensyarah/guru dan lain-lain kerana perkara-perkara sebegini tidak mendatangkan faedah kepada masa depan anda, tidak menambahkan markah untuk kertas peperiksaan yang bakal/telah diduduki, malah boleh mendatangkan dosa dan kemurkaan Allah SWT.

04.Prihatin sesama kita

"dan orang-orang yang menunaikan zakat." [23:4]

Walaupun sedang berada di saat-saat genting, janganlah kita bersikap terlalu mementingkan diri, dan mengabaikan kawan-kawan yang lebih susah di sekeliling kita. Kongsilah apa yang termampu, samada ilmu, kertas-kertas soalan tahun lepas dan lain-lain. Sharing is caring.

05.Jaga hubungan antara lelaki dan perempuan

"dan orang-orang yang menjaga kehormatannya. kecuali terhadap isteri-isteri mereka, atau hamba yang mereka miliki, maka mereka (isteri dan hamba) dalam hal ini tiada tercela. Sesiapa yang mencari dibalik itu, mereka itulah orang-orang yang melampaui batas." [23:5,6,7]

Janganlah kita menggunakan alasan belajar untuk melanggari batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan ajnabi, misalnya dengan studi berdua-duan, kemudian pulang ke rumah berpimpin tangan, atau asal tertekan je mesti nak bergayut atau berchatting dengan kawan lelaki/perempuan anda.

Padahal Allah SWT kan sentiasa ada, sentiasa melindungi dan sentiasa menolong jika kita mencari dan meminta pada-Nya.

06.Jujur, amanah

" dan orang-orang yang memelihara amanah-amanah dan janjinya."[23:8]

Bukankah kita telah berjanji dengan ibu bapa kita, pihak penaja dan juga kepada semua untuk belajar bersungguh-sungguh? Lebih penting lagi, bukankah kita telah berjanji dengan Allah SWT untuk memanfaatkan peluang kehidupan sebagai seorang pelajar yang telah dipinjamkan-Nya kepada kita sebagai medan untuk kita mengutip ilmu, pengalaman dan pahala buat bekalan di akhirat sana?

Elakkan menipu ketika peperiksaan. Andai penjaga peperiksaan meminta kita berhenti menulis kerana masa sudah tamat, jangan pula kita terus menulis. Sebaliknya sebutlah "Bismillahi tawakkaltu 'ala Allahi wala haula wala quwwata illa billahil 'azim."

07.Tepati waktu

"dan orang-orang yang memelihara solatnya." [23:9]

Konsep yang boleh diambil dalam konteks kehidupan seorang pelajar Muslim ialah supaya sentiasa belajar dengan berdisiplin, menepati masa, tidak berlengah-lengah, menjaga kualiti dan produktiviti harian kita. Jika sebelum ini kita diingatkan supaya berhenti menulis apabila tamat masa peperiksaan, kita juga perlu memulakan perjuanganan kita dalam pelajaran dan peperiksaan seawal yang mungkin. Memelihara solat lima kali sehari setiap hari juga mengajar kita untuk tidak berputus asa atau berpatang arang di pertengahan jalan.

Namun janganlah kita hanya mengaplikasikan konsep-konsep ini untuk akademik semata-mata. Penekanan utama dalam ayat tersebut supaya kita menjaga hubungan kita dengan Allah SWT kerana kita akan kembali mengadap-Nya dengan amal-amal kita, bukan dengan berapa gulung ijazah yang berjaya kita perolehi. Belajar dan ijazah hanyalah alat untuk kita mencapai keredhaan Allah SWT dan merebut peluang mewarisi syurga-Nya.

" Mereka itulah orang-orang yang akan mewarisi. Iaitu yang akan mewarisi Syurga Firdaus. Mereka kekal didalamnya." [23:10,11]

" ....Maka di antara manusia ada yang berdoa: 'Ya Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia.' Dan tiadalah baginya bahagian di akhirat."[2:200]

"Dan di antara mereka ada orang yang berdoa: Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari seksa neraka." [2:201]

"Mereka itulah orang-orang yang mendapat bahagian dari apa yang mereka usahakan dan Allah sangat cepat perhitungannya." [2:202]

p/s: artikel ditujukan khas bt adik-adik, anak-anak yg akan menempuh peperiksaan..Bersihkan Hati, Luruskan Niat..Insya'ALLAH akan peroleh kejayaan kelak...

sumber: Iloveislam
post by: Dr Munirah

Ulasan

Abd Razak berkata…
Assalamualaikum...

Semoga ukhti sentiasa dalam rahmat~Nya serta dilimpahkan kesihatan dan ketenangan sepanjang waktu..

Iman adalah faktor utama untuk meraih kejayaan dalam apa jua kehidupan kita. Lihat sahaja kemenangan dan keberhasilan yang digapai oleh para sahabat bukan semata-mata kerana tajamnya pedang mereka, keberanian mereka yang sangat luar biasa, ataupun persatuan mereka yang kukuh dan erat. Namun lebih daripada itu semua, keberhasilan yang mereka raih terlahir dari pengagungan hati mereka kepada Allah Subhanahu wa Taala.

Wallahu'alam
Al - Mu'allim berkata…
Assalamu'alaikum,ustzh

Subhanallah, walaupun ayat ini selalu dibaca, namun tidak pernah saya terfikir untuk mengaitkannya dengan Pelajar cemerlang. Terima kasih atas perkongsian ini.

Alangkah bagusnya jika ia dimasukkan dalam modul2 motivasi pelajar. Mereka bukan saja menjadi pelajar cemerlang di dunia bahkan akhirat juga
Asyi@asyar berkata…
salam akk.. best blog akk thanks sharing.. kita mmg perlu motivasi kak.. bru hidup majun terus maju...
nasihat n panduan adlh jalan yg paling baik utk kita terus melangkah.. insallah ALLAH razi alsun
mama hidayahamin berkata…
subhanaallah....
♥ Ahlia Iman ♥ berkata…
~ Abd Razak ~

Wa'alaikummussalam..

SubhanALLAH, hebatnya darjah iman para sahabat Nabi S.A.W..Semoga kita semua termasuk dlm kalangan hambanya yg benar2 beriman dan benar2 bertaqwa padaNya..Insya'ALLAH
Syukran atas komen dr akhi..
Moga sihat dan diberi ketenangan yg berpanjangan juga hendaknya...
♥ Ahlia Iman ♥ berkata…
~ Al-Mu'allim ~

Wa'alaikummussalam ya ustaz...

Alhamdulillah, tahniah bt penulisnya..tiada salahnya jika ia diguna pakai utk kebaikan pelajar2, saya menyokongnya...
Jazakallah...
♥ Ahlia Iman ♥ berkata…
~ Asy@alasyr ~

Salam adk Asy..

Benarla dik..Insya'ALLAH, ia sedikit sebanyak dpt menaikkan jazbah seseorang..itu yg penting, syukran dik,
uhibbuki fillah...
♥ Ahlia Iman ♥ berkata…
~ mamahidayamin ~

Salam akk...

Insya'ALLAH, kita sama2 doakan ye akk, demi anak bangsa kita, supaya cemerlang didunia dan cemerlang juga diakhirat..mudah-mudahan..
Admin P@P berkata…
Assalamualaikum.
Dalam al-Quran ada seribu satu macam rahsia, sama ada untuk kejayaan dunia mahupun akhirat. Tinggal lagi, umat Islam perlu mencari, membaca dan memahami apa yang tersurat, lantas mengamalkannya.

Umat perlu mempertingkatkan lagi keyakinan kepada al-Quran, serta mengurangkan pegangan terhadap kata-kata atau petua-petua yang dikutip dari barat.

TQ
♥ Ahlia Iman ♥ berkata…
~ Admin P@P ~

Wa'alaikummussalam...

Alhamdulillah, setuju dgn apa yg dikatakan..
Al-Quran adalah sebaik-baik panduan, penolong dan penggilap hati manusia..

'Afwan..
Assalamu'alaikum kak..

Subhanallah , sangat bernilai pesanan ini.Apabila pergantungan pada ALLAH melebihi segala-galanya , Insya-ALLAH hati jadi tenang, dan saat -saat genting menghadapi exam akan dpt dhadapi dgn baik..

Jika hubungan dengan ALLAH kita jga dgn sebaiknya, ALLAH kan jaga kita dan mudahkan semua urusan kita..

ALLAH...ALLAH..

Jazakillah kak:)
♥ Ahlia Iman ♥ berkata…
~ Bintu Arifin ~

Wa'alaikummussalam...

Alhamdulillah, tahniah bt penulisnya, yg penting hati kita sentiasa berhubung dgn ALLAH dalam jua yg ingin kita lakukan..pastinya akan lebih berkat ilmu yg dicari..
Insya'ALLAH, kita sama2 doakan
syukran dik..